fbpx

Mentale voordelen van sporten

Sporten is goed voor je body, maar ook voor je mind! Dat wist je natuurlijk al. Wij geven de 5 voordelen van sporten voor je mentale gesteldheid.

💪 1. Je maakt ‘feel good’ stofjes aan

Sporten stimuleert de aanmaak van de neurotransmitters, de chemische boodschappers van het lichaam. Zoals dopamine en serotonine die beiden zorgen voor je mentale gezondheid. Zo heeft dopamine invloed op je energieniveau en zelfvertrouwen en serotonine op je stemming en emotie.

💪 2. Sporten kan helpen om stress te verminderen

Een goede training kan geestverruimend werken, waardoor je weer ruimte hebt om op nieuwe ideeen te komen en creatiever bent. Regelmatig sporten zorgt namelijk voor meer endorfine en dopamine, die het stresshormoon cortisol verlagen. Je ervaart dan dus minder stress.

💪 3. Sporten draagt bij aan je zelfvertrouwen

Uitdaging en grenzen verleggen kan je zelfvertrouwen natuurlijk een boost geven. Wat je doel ook is: sterker worden, sneller, leniger of breder, wanneer je bij jezelf progressie voelt en ziet, geeft je dat een positief gevoel over jezelf. Dat wil jij toch ook?

💪 4. Je slaap kan verbeteren

Wist je dat met regelmatig sporten zowel het inslapen als de kwaliteit van je slaap kan vooruitgaat? Door te sporten maak je ook de neurotransmitter serotonine aan. Hier wordt melatonine uit gevormd. Melatonine is van grote invloed op je dag- en nachtritme en je slaap. Daarnaast kan sporten bijdragen aan het dieper in slaap komen, wat de kwaliteit van je slaap verbetert, zodat je mentaal en fysiek goed kan herstellen.

💪 5. Sociaal contact

Natuurlijk zijn we allemaal sociaal ingesteld. Sporten kun je ook prima onderdeel uit laten maken van je sociale leven. Kies voor een sport die bij je past, ontmoet nieuwe mensen en laat je motiveren en inspireren door trainers en medesporters. Zo wordt sporten nóg leuker.

Voordelen Sportschool?

Lees het hier

Bekijk alle ervaringen
Een van onze teamleden

Rob van Rozen

Allround Instructeur Groepslessen – Stagebegeleider

Persoonlijke aandacht
Eendrachtskade NZ3