Stress coaching en Burn Out coaching

Stress coaching oftewel burn out coaching is er voor iedereen die wil om leren gaan met stress.

Werkstress

Ben je werkgever en heb je te maken met ziekteverzuim? Of ben je werknemer en ervaar je werkdruk? Grote kans dat werkstress de oorzaak is!

Werkstress is een probleem dat steeds vaker voorkomt op de werkvloer. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 36% van het ziekteverzuim ontstaat door werkstress. De werkstress gerelateerde verzuimkosten per werknemer waren in 2015 nog €7.800 per werknemer. In 2016 waren deze kosten reeds opgelopen tot €8.200 per werknemer.

Factoren van stress

Werkstress ontstaat meestal vanuit verschillende factoren. Enerzijds gaat het om werk gerelateerde factoren, zoals bijvoorbeeld tijdsdruk, hoeveelheid werk, onduidelijke rol, te weinig regelruimte, niet genoeg steun van collega’s of van de leidinggevende. Anderzijds kunnen ook stressoren in de privé situatie mee spelen, zoals relatieproblemen, of ziekte van een naaste. Daarnaast blijkt dat perfectionistische werknemers, die zelfs 100% nog niet genoeg vinden en voor iedereen klaar staan, meer kans hebben om te maken te krijgen met stress.

Signalen van werkstress kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • -Geen, of nauwelijks pauzes nemen;
 • -Ongeïnspireerd, diep zuchten;
 • -Prikkelbaar;
 • -Steeds meer lichamelijke klachten.
 • -Het aanpakken van stress vermindert zowel leed als kosten.

Stress snapen, herkenen en aanpakken

Stress coaching oftewel Burn out coaching is begeleiding voor als je te lang en te veel stress ervaart. Dit kan leiden tot overbelasting, uitputting en uiteindelijk zelfs tot overspannenheid of een burn out. Met burn out coaching gaan wij jou hierbij helpen. Grip op stress krijgen vraagt om een actieve aanpak. De methode van Sportief 90 in Groningen bestaat uit drie onderdelen: stress snappen, herkennen en aanpakken.

 1. Stress snappen – Het stresssysteem in ons lichaam is al heel oud. Het functioneert nog hetzelfde als in de oertijd, toen we te maken konden krijgen met bijvoorbeeld grottenleeuwen en sabeltandtijgers. Onze stressreactie verloopt grotendeels onbewust en zorgt ervoor dat we razendsnel klaar zijn om te vechten of vluchten. In de huidige tijd krijgen we minder heftige prikkels dan onze voorouders, maar we krijgen ze wel veel vaker. Door de veelheid aan stressoren kan het systeem uit balans raken. Snappen hoe stress werkt maakt dat je de oorzaken en signalen sneller kunt herkennen.
 2. Stress herkennen – Stress werkt bij iedereen anders. De signalen kunnen sterk verschillen en wat voor de een stressvol is, hoeft voor iemand anders helemaal niet zo te zijn. Het is daarom belangrijk dat medewerkers inzicht krijgen in hoe stress werkt bij hen. Wat zijn de grootste stressoren, hoe reageert hun lijf op stress en wat doen zij in stressvolle situaties?
 3. Stress aanpakken – De focus bij de aanpak van stress ligt op: Ontspanning: beter ontspannen op het werk en thuis; Persoonlijke effectiviteit: je leven zo organiseren dat je energieniveau gedurende de dag op peil blijft; Nieuw gedrag: anders reageren op stressvolle situaties.

Onze mogelijkheden om stress aan te pakken

Stress coaching / burn out coaching is voor iedereen geschikt. Ook voor jou. Het aanbod van Sportief 90 bevat altijd onderdelen van stress snappen en stress herkennen. Onze mogelijkheden zijn:

 • -Individuele coaching
 • -Losse workshops
 • -Training ‘Grip op stress’
 • -Teamsessie

Heb je zelf aanvullende punten? We gaan graag in gesprek!

Gratis inloopspreekuur

Ben je nieuwsgierig en heb je vragen? Kom dan vrijblijvend langs op onze inloopspreekuren! Je kan dan kennismaken en op een laagdrempelige manier je vragen stellen.

Dinsdagavond van 19.00 – 20.30
Vrijdagochtend van 09.30 – 11.00

Wil je meer weten?

Vul het contactformulier in, kom een keer langs of bel ons op 050 - 31 85 639.

Contactformulier

Trainen met spierpijn? Wel of niet doen?

De training afzeggen of toch maar doorgaan?

Bekijk alle ervaringen
Een van onze teamleden

Tamar van der Veen

Fitnesscoach – Allround Instructrice Groepslessen – Social Media

Persoonlijke aandacht
Eendrachtskade NZ3